Trends jaren 70

Hippies

De hippies kwamen pas op gang in de jaren 70. In de jaren ’70 had je de Hippies, de Punkers, de Skinheads, Rasta’s en Disco’s. Zo waren ze tegen de Vietnam oorlog. ‘Make peace, no war!’ Om nieuwe inzichten te krijgen gebruikten Hippies drugs, maar ook mystiek, spiritualiteit en oosterse religies zoals het Boeddhisme. Als jeugdcultuur en tegencultuur is deze subcultuur populair onder tieners en twens. ‘Hippies’ worden gezien als de “makers” van de flowerpowerbeweging en zijn daarom verbonden met de seksuele en de muzikale en sociale revolutie(s) van de jaren zestig en zeventig.Een hippie is het ‘etiket’ voor een vooraanstaand, onzichtbaar, ondergronds, evolutionair proces. Voor elke zichtbare hippie, op blote voeten, vol met bloemen en kralen zijn er duizenden onzichtbare leden van de levendige ondergrondse. Het leven van personen die zijn gericht op de innerlijke visie, die buiten het alledaagse, komieke Amerikaanse leven vallen.Hippies verzetten zich tegen de kapitalistische en materialistische maatschappij, die veel gebruikmaakt van technologie. De doelgroep van deze beweging waren vooral jongeren die zich wilden verzetten.

220px-Flower-Power_Bus

Sigaren

De sigarenindustrie in Nederland behoorde ooit tot de belangrijkste ter wereld, maar er is weinig van over. In de Benelux worden nu vrijwel alle sigaren in België vervaardigd. Vele sigarenfabrieken werden in de laatste decennia van de 19e eeuw opgericht en een groot aantal daarvan waren nog in bedrijf tot aan het eind van de jaren 60 van de 20e eeuw. Er was dus een grote markt voor sigaren in de jaren 70. Veel bedrijven zeiden niet dat het slecht was voor het lichaam en werd dus door veel mensen gekocht. Op jonge leeftijd en op oude leeftijd werden er sigaren gerookt. Vroeger was er geen voorlichting over hoe slecht sigaren zijn voor je longen. Veel jongere vonden het stoer om te roken en boden sigaren aan aan hun vrienden en zo begonnen hun ook te roken. Later door de jaren zijn er veel mensen gestopt met het roken van sigaren of sigaretten. Er zijn nog mensen die sigaren roken maar dat is maar een kleine groep.

 

$_84

Spijkerbroek en sneakers

Vanaf de jaren ‘70 werd het dragen van een simpel t-shirt, simpel sweater, spijkerbroek en sneakers als ‘normaal’ gezien. Het modebeeld aan het begin van de jaren ‘70 lijkt nog sterk op dat van de late jaren ‘60. De hippie look was erg populair onder de mensen,dat bestond uit een mengelmoes van kledingstukken uit verschillende delen van de wereld. Een andere belangrijke trend was dat zowel mannen als vrouwen op alle leeftijden meerdere laagjes kleding gingen dragen over elkaar heen. Een blouse of overhemd werd bijvoorbeeld gecombineerd met een vest of colbert. Broeken werden hoog op de taille gedragen en hadden doorgaans wijd uitvallende pijpen. Dit was erg goed voor de kleding winkels in verschillende steden. Veel mensen wilden zich apart kleden dus gingen naar unieke kleding winkels en daardoor steeg de omzet bij kleinere winkels.

herenmode-begin-jaren-70-flickr-Ross-Griff

Rolschaatsen

Rolschaatsen waren in de jaren 70 heel erg populair. Iedereen had een paar rolschaatsen in de schuur staan. Zo ook mijn moeder. Ik vroeg aan haar of ze vroeger ook rolschaatsen had en die had ze! Ze ging dan uit school op straat spelen met vrienden en vriendinnetjes en gingen rondjes rolschaatsen.Vooral jongeren hadden deze bijzondere paren in de kast staan. Dit was ook erg populair in Amerika waar ze gewoon over straat rolschaatsten. In de jaren 70 waren de rolschaatsen met 4 wielen onder de schoen en waren tot de enkel hoog. Nu hebben we zo’n zelfde soort ook in de winkel liggen alleen die zien er heel erg anders uit. De rolschaatsen heetten nu skeelers en hebben 6 wielen onder de schoenen. Voor verkopers van dit product was dit een heel erg hebberig product voor de mensen er en was veel winst mee opgehaald.De officiële uitvinder van de rolschaats blijkt de Belg Joseph Merlin te zijn. Een instrumentmaker, geboren in Huys, België op 17 september 1735. In 1770 verhuist Merlin naar Londen en wordt hij directeur van Cox’s Museum in Spring Garden. In dit museum worden allerlei muziekinstrumenten van Merlin tentoongesteld waaronder orgels, piano”s en klavecimbels. Ook zijn eigen huis in Oxford Street heeft Merlin omgebouwd tot een klein museum. Behalve muziekinstrumenten toont hij hier ook nog een hele bijzon-dere uitvinding: de rolschaats.005e91026c176bcb1308dfffafe9c958

Jumpsuits

Een van de populairste kledingstukken van halverwege de jaren ‘70 was de jumpsuit. Deze waren over het algemeen voorzien van ‘bell-bottoms’ (vanaf de knie wijd uitvallende pijpen), en waren meestal mouwloos. Er bestonden echter ook modellen met extreem wijde ‘bell-sleeves’ (mouwen die vanaf de elleboog wijd uitvallen). Veel vrouwen hadden deze jumpsuit en droegen die gewoon overdag. De doelgroep van verschillende kleding bedrijven waren vrouwen van 16 t/m 40  jaar. Ook moeders droegen vroeger deze bijzondere kledingstijl. In dit decennium profileerde de mode zich als een democratisch middel waarmee iedereen zijn mening tot uitdrukking kon brengen. Als reactie op het veranderende politieke klimaat en de mondiale problemen werden er talrijke pogingen ondernomen om alternatieven op de gebruikelijke levensvormen te vinden.

jaren-70-kostuum-disco-jumpsuit