Trends jaren 80

Cassettebandjes

Iedereen boven de dertig denkt er aan terug: het cassettebandje. Hierop luisterden ze in de jaren 80 en 90 naar zoal Madonna, Michael Jackson en Whitney Houston. Ik had mijn vader gevragen of hij ook veel op het cassettebandje luisterde. Hij zei dat het een hele leuke uitvinding was maar als het cassettebandje vastzat, dan pakte hij een potlood om hem terug te spoelen. Dat was minder fijn aan het cassettebandje maar je kon niet anders want anders had je niks. Het cassettebandje was mateloos populair: alleen al in 1990 gingen er wereldwijd 442 miljoen exemplaren over de toonbank. Maar ja, toen kwam de cd en daarna de mp3 ,maar nu is de cassette weer helemaal terug! Sony heeft een nieuwe cassette op de markt gebracht waar duizenden liedjes op passen. De doelgroep was dus vooral mannen en vrouwen rond de 20 jaar die thuis geen camera hebben. De compact cassette is een ontwikkeling geweest van Philips in 1963 in zijn vestiging in Hasselt, en was bijzonder populair naast de grammofoonplaat voordat de digitale geluidsdragers werden ontwikkeld. Een muziekcassette kan worden afgespeeld met een cassetterecorder, een cassettedeck of een walkman. Compact cassettes werden in de jaren tachtig ook gebruikt als opslagmedium voor homecomputers.

250px-CassetteTypes1

Schoudervullingen

Een andere trend uit de jaren 80: de schoudervullingen. In de herfst/winter-collectie 2016 van Vetements en Jaquemus zagen we ze weer volop. De grote schouder maakte in de jaren 80 al een positieve verandering in de vrouwelijk gevormde silhouetten. Door middel van schoudervullingen wilde de vrouwen laten zien dat ze net zoveel macht hadden als de mannen. En dat doen ze nog steeds. Vroeger waren vooral de beroemdheden die grote jassen met schoudervullingen aanhadden. Dit was vroeger dus een goudmijn voor de ontwerpers van dit product. Bekende beroemdheden droegen deze schoudervullingen om trots uit stralen en onzekere jongeren en vooral meiden wat meer zelfvertrouwen geven en trots te zijn op zich zelf.

 

 

Pofmouwen-en-schoudervullingen-dynasty-2-210x300.png

Traplopers/slinky

Een slinky is van oorsprong een Amerikaans een stuk speelgoed gemaakt van ijzerdraad, in de vorm van een metalen helix. De slinky is vooral bekend geworden doordat hij van trappen ‘af kan lopen’, doordat de zwaartekracht de spiraal de trap af laat gaan. De slinky werd in 1943 uitgevonden door de Amerikaanse marine-ingenieur Richard James en werd een hit tijdens kerst 1945, nog een grotere hit werd het in de jaren 80 toen iedereen de traploper wilde hebben toen de eerste slinky’s erg goed verkocht werden in een winkel in Philadelphia. De slinky wordt soms ook gebruikt om de wetten van de natuurkunde uit te leggen. Hij heeft vele bijnamen, van het feitelijke spiraal tot het meer informele traploper. De klassieke uitvoering is van ongekleurd metaal, maar dankzij de zich steeds verder ontwikkelende kunststoftechnologie kwamen er ook versies in gekleurd plastic op de markt.

220px-2006-02-04_Metal_spiral

Metalstijl

Een andere jaren ’80 stroming was de metal-stijl. Die was verdeeld in een aantal erg verschillende stijlen. Aan de ene kant was er de glam-metal, later ook wel hair metal genoemd vanwege de extreme kapsels. Dit betekende groot haar, make-up, sieraden en gebleekte jeans. Aan de andere kant waren er de metal heads. Zij hadden zwarte leren jasjes, spijkerbroeken en vaak bandshirts. De populariteit van heavy metal taande aan het eind van de jaren zeventig tijdens de discojaren, maar in de jaren tachtig werd de stijl succesvoller dan tevoren. Het wordt gekenmerkt door agressieve ritmes, zwaar versterkte elektrische gitaren en duistere tonen. In metal wordt soms gezongen over eigen of maatschappelijke problemen, soms over religie, en soms over fictionele of macabere onderwerpen. En zo kleden zich ze ook naar deze punten.

bandfoto

Mp3

Een mp3-speler is een apparaat dat digitale muziekbestanden met de bestandsindeling MP3 bewaart, sorteert en kan afspelen. Veel mp3-spelers zijn draagbaar en ontwikkeld als een draagbare mediaspeler, maar de mp3-afspeelfunctie kan ook zijn geïntegreerd in een dvd-speler, autoradio of in een mobiele telefoon. De mp3 speler is in 1980 uitgevonden en was heel erg populair in die tijden. Door de jaren heen is de mp3 speler geüpgraded en moderner geworden. Voordat de mp3-speler ontworpen werd bestond er in de plaats de cassetteband. MP3 is de verkorte naam van MPEG-1 Layer III (of MPEG Audio Layer III) en is een audio subset van de MPEG-industriestandaard die werd vastgelegd door het ISO . MP3 werd een officiële standaard in 1992 als subset van MPEG-1. Muziek opgeslagen in MP3-formaat vergt veel minder opslagruimte dan op een cd.

 

 

220px-Samsung_YP-Z5F